Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, sigorta sektörü ve Türk Nippon Sigorta açısından 2009 yılını değerlendirdi. 2009 yılının Türk Nippon Sigorta için ileriki yıllara bir hazırlık dönemi niteliği taşıdığını ifade eden Satoğlu, “Altyapısı güçlü şirketlerin uzun dönemde daha etkin olacağını düşünerek, Türk Nippon Sigorta olarak uzun bir hazırlık döneminden geçtiğimizi söyleyebilirim. Altyapıdan kastım, bilgi-işlem, insan kaynağı, organizasyon ve tüm acente-müşteri ilişkilerine yönelik çalışmalardır” dedi. Bu konularda çok hassas ve detaylı çalışmalar yaparak, şirketi uzun yıllar taşıyacak, acente ve müşteri ihtiyaçlarına duyarlı, esnek bir altyapı oluşturduklarını kaydeden Satoğlu, sağlam bir altyapısı olmadan yola çıkan ve üretimde çok büyük ivme yaşayan şirketlerin kısa dönemde çok büyük zorluklar yaşayabileceğini ifade etti. Satoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “2009 yılının özellikle son 4 aylık dönemi, üretim çalışmalarına yoğunlaştığımız bir dönem oldu. Bu nedenle krizin üretimdeki ağır etkilerini hissetmedik. Beklentilerimizi karşılayan, hesaplarımızı doğru çıkartan bir yıl sonu yaşadık. Sektör içinse 2009 yılının oldukça zor geçtiğini dönemsel sonuçlardan görebiliyoruz. Bu zorluğu sadece krize bağlamak eksik bir değerlendirme olur. Sektörün yıllardır süregelen alışkanlıklarını bu kriz döneminde de devam ettirmesi krizin olumsuz etkilerinin katlanmasına yol açmıştır. Ben sektörde yönetimsel yanlışlıklar yapıldığını ve yanlışlıkların yıllardır ısrarla sürdürüldüğünü düşünüyorum. Yönetimsel yanlışlık, üretim stratejilerinin sağlıklı ve uzun dönemli bir yapının üzerine kurgulanmamasından kaynaklanıyor. Şirketlerin üretimdeki birinciliklerini hâlâ reklam unsuru olarak kullanmalarını bu anlamda oldukça trajik buluyorum.” ‘REKABETTE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK’ Sektörde yerleşmiş olan rekabet anlayışının değişmesi gerektiğini ifade eden Satoğlu, “Sektör oyuncularının neredeyse tamamı mevcut rekabet anlayışından şikâyet ediyor. Hangi şirket yöneticisi, hangi acente ile konuşsanız yaşanan rekabetin ne kadar yanlış olduğunu söylüyor. Genel müdürlerin röportajlarının en önemli kısmını sektörde yaşanan sağlıksız rekabet oluşturuyor. Ancak, sonuçta değişen bir şey olmuyor. Artık bunun konuşarak bir sonuca ulaşacağını zannetmiyorum. Ya sermayedarlar, yönetimsel inisiyatiflerini ortaya koyarak bir takım önlemler alacaklar ya da sektörde doğal seleksiyon yaşanacak ve güçlü olan, adımlarını sağlam atan ayakta kalacak” diye konuştu. ‘UZUN MESAFE KOŞUCUSUYUZ’ Türk Nippon Sigorta’nın 2010 yılı hedeflerinden de söz eden Yusuf Satoğlu, öncelikli hedeflerinin, şirketi farklı ve tercih edilir kılacak 150 acente ile çalışmak olduğunu kaydetti. Bu hedefin sadece üretimle ilgili olmadığına dikkat çeken Satoğlu, “Biz kısa değil, uzun mesafe koşucusuyuz. O nedenle önceliğin üretim olduğu strateji yerine, farklı ve beğenilen olmayı hedef alan, ayakları yere basan strateji üzerine yoğunlaştık. Uzun vadede bunlar bize istediğimiz sağlıklı üretimi ve pazar payını sağlayacaktır zaten” dedi. Şu anda 5 bölge müdürlüğü ve 95 acente ile çalıştıklarını kaydeden Satoğlu, “Bu sayı gün geçtikçe artıyor. Amacımız yıl sonuna kadar acente sayımızın 150 olması, daha fazla değil. İstenildiği takdirde bu sayının çok üzerine çıkılması mümkün, ancak biz acente mutluluğunu ve verimliliğini ön planda tutuyoruz. O nedenle, önceliğimiz çok sayıda acenteye sahip olmak değil, verimli acentelere sahip olabilmek” şeklinde konuştu. ‘ACENTELER BİZİM İŞ ORTAĞIMIZ’ Şirketin insan kaynaklarıyla ilgili stratejilerini kaliteli, müşteri memnuniyeti anlayışını özümsemiş, mesleki tecrübesi yüksek bir kadro oluşturma üzerine kurguladıklarını söyleyen Yusuf Satoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun maliyetli olduğunu biliyorduk, ancak verimlilik ve şirket hedeflerine uyum göz önüne alındığında uzun vadede bize çok büyük getirisi olacağını düşündük. Uzmanlaşmanın, zorla yaratılan kariyer basamaklarından daha önemli olduğu fikrinden yola çıkarak, çok katmanlı bir kadro oluşturmadık. Şu anda son derece yalın bir organizasyon yapısına sahibiz ve arkadaşlarımızın mesleki yetkinliklerini artıracak, yaşamsal kalitelerine katkı sağlayacak bir eğitim programı hazırlığı içindeyiz.” Acentelerin sektör için öneminin asla yadsınamayacağını kaydeden Satoğlu, Türk Nippon Sigorta olarak acentelere sadece üretim kanalı olarak bakmadıklarını, onları aynı zamanda iş ortakları olarak gördüklerini söyledi. “Acentelerimizin değerlendirmeleri, görüşleri ve bilgilerine önem veriyoruz. Onlardan gelen her türlü görüşü anında değerlendiriyoruz. Acenteler, bizim piyasa ile ilişkilerimizde can damarımızı oluşturuyor” diyen Yusuf Satoğlu, acentelerin sağlıklı çalışmalarının ve şirkete güvenmelerinin Türk Nippon Sigorta için yaşamsal önem taşıdığına dikkat çekti. ‘HİÇBİR ŞİKÂYET TEKRARLANMAMALI’ Kurumlar ne kadar modern altyapılarla donatılsa da, insan kaynaklarının en önemli unsur olmayı sürdürdüğünü belirten Satoğlu, şunları söyledi: “Bu düşünceden yola çıkarak, çalışanlarımızın şirketin en önemli gücü olduğunu kabul ediyoruz. Şirketimizle yola çıkan acentelerin sağlıklı çalışabilecekleri imkanlara sahip olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle acentelerimize maksimum desteği sağlamaya gayret ediyoruz. Sağlıklı ve güçlü sigorta şirketlerinin yanındaki en önemli unsurlardan birisi de sağlıklı ve güçlü acentelerdir. Biz kurumsal amacımızı; ‘farklılık yaratan, paydaşlarına değer katan ve en beğenilen sigorta şirketi olmak’ şeklinde belirledik. Bu amacımızın sadece kağıt üzerinde kalmasını değil, tüm uygulamalarımızda kendisini hissettirmesini istiyoruz. Bu nedenle, tüm yoğunluğumuzu müşteri memnuniyeti üzerine harcıyoruz. Şirketimizin sermayedarı, çalışanları, acenteleri bu ortak amaç doğrultusunda ellerinden gelen maksimum gayreti gösteriyorlar. Bizim için müşterimizden aldığımız en küçük şikayet, çözülmesi gereken en önemli problemdir. Hiçbir şikayetin tekrarlanmaması ise olmazsa olmazımızdır.”
| | 
Türk Nippon Sigorta General Manager Yusuf Satoğlu: Agencies are the key power behind our company
Satoğlu said the most important factor accompanying healthy and strong insurance companies were healthy and strong agencies. “We defined our corporate aim as ‘making a difference, adding value to its partners and being the insurance company liked the most’. We see our agencies as the most important power behind our company.” Satoğlu added.
|