Enis Basım: Sağlık sektöründe denetim unsuru olacak

Sigortacı Gazetesi

Perşembe, 17 Mayıs 2012
Yazı Boyutu
  • increase font size
  • Default font size
  • decrease font size
Sigortacı Gazetesi Mart 2010 Enis Basım: Sağlık sektöründe denetim unsuru olacak

Enis Basım: Sağlık sektöründe denetim unsuru olacak

e-Posta Yazdır PDF

Enis Basım

Mesleki sorumluluk sigortasının verdiği teminatların hem mağdurlar hem de hekimler açısından çok önemli olduğunu ifade eden Enis Basım, hekim zorunlu mesleki sorumluluk sigortasının sağlık sektöründe denetim unsuru olacağını belirtti.

Ankara Sigorta Teknikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Enis Basım, Tam Gün Yasası ile zorunlu olması onaylanan hekim mesleki sorumluluk sigortasının sağlık sektörüne bir otodenetim olanağı sunacağını belirtti. Zorunlu sigorta sayesinde tekrar edecek tazminat ödemelerinin, teminat alamayan hekimler için çalışma olanaklarını kaybetme ihtimali doğuracağını belirten Basım “Bu da sağlık sektöründe önemli bir denetim unsuru olarak yerini alacaktır” dedi.
Basım, bu sigortayı profesyonel bir hizmetin üretilmesi sırasında yaşanan hata ve kusurlar nedeniyle ortaya çıkan zararların tazmini olarak tanımladı ve “Mesleki sorumluluk sigortası verdiği teminatlar bakımından hem mağdurlar hem de hekimler açısından çok önemli” diye konuştu.
Çok yüksek meblağlara ulaşabilen tazminatların sigorta kanalıyla ödenerek hekim ve mağdurların güvence altına alındığını vurgulayan Basım şöyle devam etti: “Şu anda ülkemizde hekim mesleki sorumluluk sigortaları isteğe bağlı olarak yapılıyor, fiyatlar belirlenirken hekimin uzmanlık alanı ve teminat limitleri esas alınıyor. Bu da primlerin tespitinde bir hekimin ödeme güçlüğü içinde kalmamasına dikkat edilmesini gerekli kılıyor. Tam Gün Yasası ile gündeme gelen zorunlu sigorta uygulaması ise yaratacağı prim havuzu göz önünde tutulduğunda başlangıçta primleri olumlu yönde etkileyecek ve önemli bir indirime de neden olacaktır. Zaman içinde yaşanacak hasarlar sonucu ortaya çıkacak tazminat tutarı ve frekansına bağlı olarak ülkemizin bu sigorta türündeki risk primleri net olarak hesaplanabilecek ve primler netleşecektir.”  

‘SUBJEKTİF KRİTERLERLE TAZMİNAT TALEBİ OLMAMALI’
Tüm dünyada çok yüksek meblağlarda maddi ve manevi tazminatlara hükmedilmesi nedeniyle mesleki sorumluluk sigortalarının teminat altına alınmasının gittikçe güçleştiğini ifade eden Basım, bu konuda alınacak tedbirler olduğunun altını çizerek, “Limitlerin sınırlı olduğu ve sorumluluğun belirlenmesine ilişkin şartların iyi tanımlandığı koşullarda reasürans sıkıntısı olacağı kanaatinde değiliz. Uzmanlık şartlarının dünyada belirli standartlara oturduğu ve sorumluluğun buna göre tanımlandığı tıp konularında Türkiye’deki uygulamanın önemli bir farkı olmayacaktır. Bu sigortanın uygulanabilirliğini sağlamak için subjektif kriterlerden ve bu kriterlere bağlı gerek maddi, gerekse manevi tazminat taleplerinden uzak kalmakta yarar vardır” dedi.

English

Enis Basım, Ankara Sigorta Deputy General Manager in Charge of Technical Issues:
Professional liability insurance will act as supervisory aid in health industry

Enis Basım said that the guarantees provided under professional liability insurance are very crucial both for the inflicted and the doctors, adding that compulsory liability insurance will also play a role that supplements the supervision activity in health industry.

Galerieport
Assist Line
Sigortacı Önemli İnternet Adresleri

İstatistikler

Üyeler : 6999
İçerik : 3158
İçerik Tıklama Görünümü : 3130805

• Giriş Yap
  • Kayıt ol
    Kayıt Alanı
    *
    *