Geçtiğimiz ay Dubai Group Sigorta Hasar ve Rücu Servislerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak atanan Sedat Özatalay’la şirketin hasar hizmetleri hakkında konuştuk. Dubai Group Sigorta’da hasar servisi kurulurken en kaliteli hasar hizmetini verebilmeyi planladıklarını ifade eden Özatalay, hasar hizmetlerinin bir sigorta şirketinin en önemli pazarlama ensturumanlarından biri olduğunu kaydetti. Özatalay, “Biz bir acente şirketiyiz ve acentelerimiz bizim için çok önemli. Biz iyi hizmet verdiğimizde hem şirketimizin müşterilerimiz tarafından daha iyi algılanmasını sağlarız, hem de acentelerimizin daha rahat çalışmalarını sağlarız diye düşünüyoruz” dedi. Özatalay en kaliteli hizmetle ne ifade ettiklerini ise şöyle anlattı: “Başta acentelerimiz olmak üzere tüm müşterilerimizi en iyi şekilde bilgilendirmek, onlarla ilgilenmek, doğru hasarı tespit etmek ve hızlı bir hasar ödemesi yapabilmek bizim için kaliteli hizmetin olmazsa olmazları. Dubai Group Sigorta olarak eleman ve organizasyon yapılarımızı kaliteli hizmet verebilecek şekilde oluşturduk. 2009 senesini bu anlamda çok iyi geçirdiğimizi söyleyebilirim.” ‘HASAR SERVİSİMİZİ BÜYÜTÜYORUZ’ 15 Aralık 2008’de poliçe kesmeye başladıklarını, 15 Aralık 2009 itibariyle de yenileme poliçelerinin hayata geçmeye başladığını kaydeden Özatalay, “Özellikle hasar alan müşterilerimizin poliçe yenilememe gibi bir durumu olmadı. Bu da bizim hasar hizmetimizin ne kadar iyi verildiğini gösteriyor” diye konuştu. Özatalay, 2009 sonunda üretimlerinin çok artması nedeniyle, 2010’da hasar servisine yeni eleman takviyesi yapmaya karar verdiklerini söyledi. “Deneyimli arkadaşlarımızdan oluşmak kaydıyla hasar ve rücü servisindeki personel sayımızı artırdık. Personel seçimimizde şirket vizyonumuza uygun kişileri tercih ettik. Gerek eksper kadrosu, gerek anlaşmalı servis ağımız gerekse bize asistans hizmeti veren iş ortağımızla da ilişkilerimiz son derece iyi” diyen Özatalay, iş ortaklarından kaliteli hizmetler aldıklarını ifade etti. Özatalay, “Bizimle çalışan tüm iş ortaklarımızın başarılı olmalarının yanında bizim görüş ve politikalarımızı sahiplenen firmalar olmasına da çok dikkat ediyoruz. İş ortaklarımızın ve acentelerimizin bizden memnun olduğunu biliyoruz. Bu da bizim hasar hizmetlerimize olumlu yansıyor” diyerek sözlerini sürdürdü. 2010’DA 120 MİLYON PRİM ÜRETİMİ HEDEFİ Hasar yönetiminin zor yönleri hakkında bilgi veren Sedat Özatalay, şunları söyledi: “Şirketin üretim fiyatları bellidir. Belirli dönemlerde fiyatlar revize edilir, acente komisyonları belirlenir ve acentelerle paylaşılır. Üretim yapıldığında tüm taraflar sevinir, kayıp durumunda da tedbir alınır. Hasar departmanında ise, karşımıza hep üzülmüş, sorun yaşamış, zor durumdaki insanlar gelir. Her hasar dosyası hasarın oluş şekline ve miktarına göre farklılık gösterir. Bu nedenle hasarları çözmek, insanları mutlu etmek ve yaralarını sarmak hem güzel hem de çok zor bir iştir. Bu anlamda sıkıntı yaşamamak için acentelerle diyaloğumuzun çok iyi olması gerekiyor.” Dubai Group Sigorta’nın 2009 yılında 76 milyon TL prim üretimi gerçekleştirdiğini söyleyen Özatalay, şirketin 2010 yılında 120 milyon TL prim üretimi hedeflediğini vurguladı. Şirketin geçen sene kaskoda 13 milyon 919 bin TL, toplamda 20 milyon 827 bin TL tazminat ödediğini kaydeden Özatalay, “Buna eksper ücreti ve masrafları da dahil edersek 21 milyon 853 bin 685TL’lik toplam hasar ödememiz olduğunu söyleyebiliriz” dedi. ‘HASAR HİZMETİNİ MERKEZDEN YÖNETİYORUZ’ Hasar hizmetinin hızlı, etkin ve kaliteli olabilmesi için hasarı tek bir noktadan yönetebilmenin çok önemli olduğuna vurgu yapan Özatalay, şöyle konuştu: “Dubai Group Sigorta’da sistemimizi kurarken, hazar operasyonunu ve hizmetini bölmeyi hiç düşünmedik. Biz tüm Türkiye’nin hasarlarını merkezden yönetiyoruz. Tüm Bölge Müdürlüklerinde onarım servisi ve hasar servisi kökenli 1adet hasar elemanımız var. Bu kişiler, acente ve müşterilerimizle aramızda bilgi köprüsü olma görevini görüyorlar. Bir de çok gerek gördüğümüzde takip edilmesi gereken, hasarları eksperlerden sonra takip etmelerini istiyoruz. Bunların dışında, dosyanın açılmasından ödenmesine ve varsa rücu aşamalarına kadarki tüm yönetim merkezden yapılıyor.” Sektörde pek çok şirketin özellikle oto branşında hasar servislerini merkezde toplamaya başladığını kaydeden Sedat Özatalay, “Biz yeni kurulan bir şirket olduğumuz için sistemi bu şekilde kurma fırsatımız oldu. Yeni kurulan şirket olmanın pek çok avantajı var. Hasar dosyamız ve geçmişten gelen bir yükümüz yokken istediğimiz yapıyı sağlamamız çok daha kolay oldu. Personel kadromuzu oluştururken deneyimli isimleri tercih ettik. Servisleri ve eksperlerimizi seçerken seçici olabildik. Programlarımızı oluştururken, hızlı ve acentemizin ve servisimizin yükünü azaltacak programlar belirledik. Kurmuş olduğumuz bu temel şu anda bize hasarlarımızı hızlı ödememiz konusunda imkan sağlıyor” diye konuştu. ‘POLİTİKAMIZ, İYİ HİZMETİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KILMAK’ Dubai Group Sigorta’nın, yeni bir şirket olmanın avantajlarını çok iyi kullandığını vurgulayan Özatalay, “Bir senelik bir süreçte 396 acentemizin olması ve poliçelerimizin müşteriler tarafından yenilenmeye devam etmesi bizim bu hizmeti düzgün verdiğimizi gösteriyor” dedi. Özatalay konuşmasını şöyle tamamladı: “Hiçbir zaman‘ben hizmetimi iyi veriyorum’ demek yeterli olmaz. Bundan sonra ne yapacağınız da büyük önem taşıyor. Hasar servisi olarak politikamız, iyi hizmetin sürdürülebilir olmasıdır. Bu benim sektördeki 23. yılım. Çok şey öğrendim, çok deneyim kazandım ancak okumaya ve araştırmaya devam ediyorum. Hiçbir zaman her şeyi bilirim demedim Çalışanlar olarak sürekli kendimizi yenilememiz gerekiyor. Ayrıca acentelerimizin görüşlerini bildirmesi, fikirlerini paylaşması bizim için çok önemli. Dubai Group Sigorta olarak memurumuzdan en üst yöneticimize kadar acentelerimizle sıcak bir ilişki kurmayı hedefliyoruz. Hepimiz böyle eğitildik ve bunun başarı getirdiğini öğrendik. Dışarıyı dinlemez, sadece kendinizle baş başa kalırsanız başarılı olma şansınız kalmaz. Acentelerimizi çok iyi dinlemek ve önerilerini hayata geçirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Biz şu anda sadece acente kanalına sahibiz ve sadece acentelerimizle büyüyoruz.” ‘ACENTELERİMİZ SIKINTILARINI BİZİMLE ZAMANINDA PAYLAŞMALI’ Şirketin kuruluş döneminde, Acente teşkilatlandırması yapılırken tanıdıkları acentelerle çalışmaya başladıklarını belirten Özatalay, daha sonra hem Dubai Group Sigorta’nın üretim artışı hem de verdiği hizmetler nedeniyle birçok farklı şirketin acentesinin Dubai Group Sigorta ile çalışmaya başladığını kaydetti. Özatalay sözlerini şöyle sürdürdü: “Başlangıçta acentelerimizin geçmiş çalışma hayatımızda onlara aşıladığımız güven nedeniyle bizimle çalışmaya geldiğini biliyorduk. Ancak daha sonra aramıza katılan acentelerin de ayı şekilde güvenini kazanmak bizi daha da mutlu etti. Acentelerimize hep şunu söylüyoruz: Bir görüşünüz veya sorununuz olduğunda bunu zamanında bizimle paylaşırsanız, size beklediğinizden çok daha fazla destek oluruz. Ancak görüş ve sorunlarınızı bizimle paylaşmazsanız bizim vereceğimiz destek de etkisini kaybedebilir. Acentelerimiz bizden nasıl her zaman ilgi ve bilgi bekliyorsa, biz de acentelerimizden sorunlarını zamanında bizlerle paylaşmalarını bekliyoruz. Acentelerimizin her eleştirisini çok önemsiyor, hepsinden ders alıyor ve ilerleyen dönemlerde bu eleştirileri yatırıma dönüştürüyoruz. Acentelerimiz bir sorunu ya da fikri olduğunda mutlaka bizimle paylaşsın.”
| | 
|