Dekorasyon becerinizi “Renk Teorisi” ile mükemmelleştirin 

 Dekorasyon becerinizi “Renk Teorisi” ile mükemmelleştirin 

Dekorasyonda mobilyalar kadar önem verilmesi gereken en önemli konulardan biri de kullanılan renklerin uyumudur.

Renklerin fiziksel ve psikolojik etkileri senelerdir ilgi görüyor. Kendinizi rahat ve mutlu hissedeceğiniz bir evi dekore ederken de kullandığınız renkler çok büyük önem kazanıyor. Renk çemberi, renk teorisi ve 60/30/10 kuralı ile renk uyumunu sağlamak adına bilinmesi gereken bazı püf noktaları sizin için derledik.

Renk Çemberi

renk-cemberi

Renk çemberi, birbirleriyle uyumlu ve zıt renklerin en net şekilde görülmesini sağlayan bir şema. Anahtar renkleri düzenlemede işe yarayan yöntemlerden biri olan renk çemberi, herhangi bir alan ya da projeye yönelik dekorasyon uyumlarını bir araya getirmede yardımcı oluyor. Evinizi dekore ederken her zaman elinizin altında bulunması gereken bu çember, internette rahatlıkla bulunabiliyor. Ana renkler (kırmızı, sarı, mavi), ara renkler (turuncu, yeşil, mor) ve üçüncül(ana ve ara renklerin karışımı) olarak karşımıza çıkıyor. Renk çemberinin yarısı sıcak, yarısı ise soğuk renklerden oluşuyor. Dekorasyonda renk uyumu yaratmak için en önemli detay ise bu ana, ara ve üçüncül renklerin kontrast oluşturacak şekilde dengeli kullanılmasından geçiyor. Sarı ve kırmızı gibi renkler sıcak renklerdir ve bir alanda öne çıkarlar. Soğuk renkler ise mavi ve tonlarıdır. İstediğiniz sıcak ya da soğuk tema doğrultusunda bir denge kurabilirsiniz.

Renk Teorisi

Renkler profesyonel bir tasarımın en önemli unsurlarından bir tanesidir. Her bir renk, diğer bileşenlerin dengesini etkilediğinden yanlış renk seçimi misafirlerinizde ortaya çıkmasını istemediğiniz bir duyguyu tetikleyebilir. Sadece tasarım ve dekorasyon için değil, aynı zamanda kıyafetlerde mükemmel kombinler oluşturmak ya da evinizin bir odasını dekore etmek için en uyumlu renkler seçerek hayatınızın her alanında kullanabilirsiniz.

Kırmızı; canlılık, tehlike ve açlık hislerini uyaran bir renktir. Kırmızı rengi sıklıkla restoranlarda ya da trafik işaretlerinde görürüz. Diğer renkler açısından bakarsak turuncu, pozitiflik; sarı, sıcaklık; yeşil, doğallık; mavi, sakinlik; mor, hayal gücü; kahverengi, kararlılık; siyah, otorite; beyaz ise saflık enerjisine sahiptir.

60/30/10 Kuralı

60-30-10-kurali

Bu kural, bir renk bütününü parçalara bölmektir. Dekorasyon aşamasında öncelikli olarak baskın rengi seçmelisiniz yani 60’ınız bu baskın renktir. 30’unuz ise seçeceğiniz ikinci renginizdir. Yine baskın renginize yakın fakat daha açık tonlarda bir renk. Mesela koyu gri 60 ise açık gri tonlar 30 olabilir. 10 ise sizin vurucu renginizdir. En az kullanılan renk olsa bile dekorasyona hareket katacak bu kısımdır. Yani kısaca 60 sizin temeliniz, geri kalanı ise detaylarınız olacaktır. İşte yukarıda bahsettiğimiz gibi mükemmel de tam olarak bu detaylardan geçmektedir.

60-30-10-kurali 60-30-10-kurali

İlginizi Çekebilir