Kahve ve akrilamid: Endişelenmeli misiniz?

 Kahve ve akrilamid: Endişelenmeli misiniz?

Kahve içmenin sağlığa faydaları oldukça etkileyicidir. Bununla birlikte, kahve ayrıca akrilamid adı verilen potansiyel olarak zararlı bir kimyasal içerir.

Düzenli kahve içen insanlarda daha düşük seyirde demans, Alzheimer, Parkinson ve tip 2 diyabet hastalıkları ile karşılaşılabileceği gözlemlenmiştir. Buna karşın, son gelişmelere göre kahvenin fazla tüketiminin de zararlı olabileceği de düşünülüyor. 

Akrilamid Nedir?

akrilamid-zararli-mi

Kimyasal akrilamid veya akrilik amid, beyaz, kokusuz, kristal bir bileşiktir. Plastik ve suyu arıtmak için kullanılır. Ayrıca kanser riskini artırdığı düşünülmektedir. Her gün sigara içmenin yanı sıra kişisel bakım ürünleri ve ev eşyalarında da yüksek miktarda akrilamid bulunuyor. 2002’de İsveçli bilim adamları, bu bileşiği unlu mamüller ve kahve dahil olmak üzere çok çeşitli yiyeceklerde keşfetti. Akrilamid, kahve çekirdeği kavurma işlemi sırasında oluşan potansiyel olarak zararlı bir kimyasaldır.

Akrilamid gerçekten zararlı mı?

Akrilamid kesinlikle zararlı olabilir. Yapılan çalışmalar, yüksek miktarlarda akrilamid içeren ürünlerin kansere neden olabileceğini defalarca göstermiştir.

Kahve ne kadar akrilamid içerir?

kahve-ve-akrilamid

Kahvede bulunan akrilamid miktarı büyük ölçüde değişir. 2013 yılında yapılan bir araştırma, 11 hazır kahve ve 3 kavrulmuş kahve dahil olmak üzere 42 kahve örneğini analiz etti. Araştırmacılar, hazır kahvenin taze kavrulmuş kahveye göre %100 daha fazla akrilamid içerdiğini buldu.

Taze kavrulmuş kahve kg başına yaklaşık 179 mcg içeriyordu.

Hazır kahvede ise kg başına 358 mcg vardı.

Ayrıca, akrilamid seviyelerinin ısıtma işleminin başlarında zirve yaptığını ve sonra düştüğünü de belirttiler. Yani daha açık renkli kahve çekirdekleri, daha uzun kavrulmuş koyu kahve çekirdeklerinden daha fazla akrilamid içerir.

Akrilamidden uzak durmak için kahve içmeyi bırakmalı mısınız?

kahve-ve-akrilamid

Akrilamidden tamamen kurtulmak mümkün değildir. Tamamen akrilamid içermeyen kahve satın almak mümkün olmasa da, kahve endüstrisi, akrilamidin varlığını azaltmak için pratik çözümler üzerinde çalışıyor. Kahve, sağlığınız için faydalı olabilecek birçok başka kimyasal içerir.

Akrilamide maruz kalma oranını nasıl en aza indirirsiniz?

Akrilamidden tamamen kurtulmak imkansızdır. Bununla birlikte, akrilamid alımınızı azaltmak için birkaç değişiklik yapabilirsiniz.

Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakın.

Tüm pişirme yöntemleri arasında en fazla akrilamid üreten kızartma yöntemini minimumda tutmaya çalışın.

Izgarada yiyecekleri yakmamaya çalışın.

Kızarmış ekmek tüketiminizi azaltın.

 

İlginizi Çekebilir