Salgın günlerini anlatan 5 kitap

 Salgın günlerini anlatan 5 kitap

Tüm dünyada etkili olan ve hepimizin hayatını etkileyen COVID-19 salgını, insanlığın başına gelen ne ilk ne de son salgın. Bu konuda büyük ustalar tarafından kaleme alınan zamansız kitaplar ise bizlere salgın günlerinde yol göstererek hayatın her koşulda devam edebildiğini, her yıkımdan sonra bir umut olduğunu gösteriyor. Biz de evde kaldığımız bu dönemlerde okuyabileceğiniz salgın dönemlerinde geçen 5 ustadan 5 kitabı derledik.

İstasyon On Bir

kitap-önerisi

Bilim kurgu türünden yazılmış olan “İstasyon On Bir”, nüfusun bir virüs salgını yüzünden 2 haftada %99’nun hayatını kaybettiği dünyada geriye kalanların hayatta tutunma mücadelesini bir grup insan üzerinden anlatmaktadır. Nereden nasıl geldiği bilinmeyen ve ortaya çıkan bir grip virüsü son hızla yayılarak 14 gün sonunda neredeyse dünyanın sonunu getirmiştir. Aradan geçen onca yıl sonra tekrar dünyayı yaşanabilir kılmak adına başlatılan çalışmalar hız kazanırken zaten az kalmış insan nüfusunu da tehdit eden bir tehlike ortaya çıkar.

Veba Yılı Günlüğü

kitap-önerisi

Daniel Defoe’nun, 1665 yılında Londra’yı etkisi altına alan veba salgınını anlatan eseri “Veba Yılı Günlüğü”, salgın sırasında 5 yaşında olan yazarın, hastalığın Londra’da nasıl ortaya çıktığını ve kenti nasıl peyderpey etkisi altına aldığını, hastalığa karşı insanların ruh halini ve tepkilerini, sağlık, ekonomi ve toplumsal düzeyde alınan tedbirleri, hastalığın nedenleri ve tedavi yöntemlerine ilişkin tartışmaları birinci ağızdan anlattığı kitaptır.

Decameron

kitap-önerisi

1348’de Avrupa’da olan bir veba salgını ile bu salgın boyunca gördüğü olaylardan etkilenen yazar, 1348’de başlayıp, 1351’de bitirdiği Decameron’da salgın günlerinin Floransa’sını ele alıyor. Kitap, salgın nedeniyle şehirden kaçan genç bir grubun 10 gün boyunca birbirlerine anlattığı 100 öyküden oluşuyor.

Veba

kitap-önerisi

Hümanist bir doktorun cehalet ve veba salgını ile savaşması konusu üzerine kurgulanan bu kitapta, Oran kentinde patlak veren bir veba salgını başlayınca Rahip Paneloux ve Dr. Rieux’un hastalığa karşı kent için verdikleri mücadele anlatılır. Günümüzdeki koşullarla paralelliğiyle dikkat çeken 1947 tarihli roman, çaresizlik ve umutsuzluğa kapılanlar için önemli mesajlar barındırıyor.

Körlük

kitap-önerisi

Araba kullanmakta olan bir adamın, yeşil ışığın yanmasını beklerken ansızın körleşmesiyle ve körlüğü başvurduğu doktora da bulaştırmasıyla olaylar başlar. Bu körlük, bir salgın hastalık gibi bütün kente yayılır öldürücü olmasa da tüm ahlaki değerleri yok etmeyi başarır. Toplum, görmeyen gözlerle cinayetlere, tecavüzlere tanık olur. Ayakta kalabilenler ancak güçlü olanlardır.

İlginizi Çekebilir