Sigortalanamaz risklere karşı “masterplan” oluşturulmalı

 Sigortalanamaz risklere karşı “masterplan” oluşturulmalı

Yangın Önleme ve Korunma Derneği (FPPA) 2. Uluslararası Yangın Önleme ve Korunma Eğitimi; Milli Re’de acenteler, sigortacılar ve eksperlerin katılımıyla düzenlendi. Moderatörlüğünü Doğan Şen’in yaptığı etkinlikte başta yangın riskleri olmak üzere, sigortalanamayan riskler, yangın önleme ve yangından korunma ve yangınla mücadele yöntemleri masaya yatırıldı. Farklı uzmanların eğitim verdiği programın ilk bölümünde CFPA Avrupa Direktörü Tommy Arvidsson, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu ve Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı Ahmet Nedim Erdem konuşmalar yaptı. Etkinliğin ikinci kısmında ise Icaro Cortona’dan Siliano Stanganni; “Büyük Sivil, Ticari ve Endüstriyel Binalarda Yangın Önleme ve Korunma” başlıklı bir sunum yaptı. Ardından yine Icaro Cortona’dan Marcello Giovani; “Tehlikeli Endüstriyel Tesislerde Yangın ve Gaz Algılama Sistemlerinin Tasarımı için Kriterler” ve Karina Danışmanlık’tan Tanju Ataylar; “Dünyada Yangından Korunma Standart Yönetmelik ve Kanunları” başlıklı eğitimler verdi.

TSB’DEN YANGIN KONUSUNDA ÇALIŞTAY PLANI


Etkinlikte ilk sözü alan CFPA Avrupa Direktörü Tommy Arvidsson oldu. Arvidsson CFPA olarak verdikleri eğitimlerden ve bu eğitimlerin niteliklerinden bahsetti. Daha sonra konuşan TSB Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, TSB olarak trafik sigortasında sonra yangın sigortaları konusunda da önemli adımlar attıklarını belirtti. Eroğlu, hasar/prim oranlarının oldukça olumlu olduğu bir branşta penetrasyonun çok düşük olduğunu ifade etti. Su basması, iş durması gibi teminatların sunulduğu yangın sigortalarının özellikle KOBİ’ler için hayatî olduğunu belirten Eroğlu, “Yine de işletmelerin %65’inde sigorta olmadığını görüyoruz. Çok büyük bir risk alıyorlar” diye konuştu. Eroğlu, TSB’nin planları hakkında “İBB ile görüşmelerimiz oldu. İtfaiye teşkilatını ziyaret edip nelerin yapılabileceğini konuştuk. Önümüzdeki dönemde bu konu ile ilgili bir çalıştay planlıyoruz” dedi.

MASTERPLAN OLUŞTURULMALI


Daha sonra söz alan Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı Ahmet Nedim Erdem oldu. Konuşmasına dünyadaki “sigortalanamayan riskler” algısını ülkemizdeki algıyla karşılaştırarak başlayan Erdem, “Geçmişte sigortalanamayan riskler için büyük bir adım atıldı. Bazı eksperler görevlendirildi. Bu işin çözüleceği söylendi ancak sonuçlanamadı” dedi. Ülkemizde kuralların olduğunu, kanun tarafında bir sıkıntı olmadığını belirten Erdem, kural olduğunu ancak bir sistemin olmadığı söyledi. Çözümün konuyla ilgili bir masterplan oluşturulmasından geçtiğini vurgulayan Erdem, “Maden sigortalarında bir sistem oluşturuldu. Bu sigortaların kârlı hale geldiği görüldü. Bunun nedeni de eksperlerin çok iyi çalışması. Ortak bir liste oluşturuldu ve bunun üzerinden ilerlendi. Yangın tarafında da bunun oluşturulması gerekiyor” dedi. Bir yangında 4-5 ay iş durduğunu, bunun hem işletmeye hem de ekonomiye zarar verdiğini dile getiren Erdem, sigortalanamayan riskler karşısında acentelerin yapması gerekenleri şöyle paylaştı: “Acentelerden rica ediyorum. Bir eksper eliyle rapor alınması sigortalanamayan risklerde sizin eliniz güçlendirir. Risk yüksek diye sigortalanamaz denerek kenara atmak yerine bir eylem planı çıkarılmalı. Hasar/prim %42 seviyesinde. Bu durum hem penetrasyonu artırır hem de bu seviyeyi daha da iyileştirir.”  

İlginizi Çekebilir

Leave a Reply