Aktüer adayları için son 6 yılda sınavlarda çıkmış soru istatistikleri

 Aktüer adayları için son 6 yılda sınavlarda çıkmış soru istatistikleri

Bilgi Üniversitesi Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programı Direktörü ve BRG Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Genco Fas, sigortacılık sektörünün en ileri düzey sınavı olan Aktüerlik Sınavları’nın I. seviyesine ait üç teknik başlığa yönelik hazırladığı soru istatistiklerini aktüer adaylarıyla paylaştı.

Dr. Fas’ın bu istatistikler hakkındaki görüşleri ise şöyle: “Tablolar, yıllara göre yayınlanan sınav soruları içinde ilgili konulardan kaç soru sorulduğunu ve bu konuların tüm sınavlar içindeki yüzdesini gösteriyor. Dikkat edilecek olursa her üç başlık için de temel konular ağırlıklı yüzdeyi oluşturuyor. Yayınlanmayan sorular içinde de konuların homojen dağıldığı varsayımıyla, her başlıkta adayların en azından temel konulara yoğunlaşmaları sınavlarda kritik eşiği geçmeleri için önemli bir detay. Diğer yandan bu sınavların amacı tabii ki sadece yeterli not alarak bir sonraki sınava girmek değil. Sonuç olarak bir aktüerin modellemeye ait tüm detaylara hakim olması gerekir. Dolayısıyla aslında ideal olan her konunun adaylarca özümsenmesi ve piyasada yapacakları çalışmalarda bu derin bilgi birikimlerini kullanabilme becerisine ulaşabilmeleridir. Burada adaylara sunmak istediğim ‘o veya bu konu çalışılmalı’ gibi bir tavsiye değildir. Sadece sınavlara hazırlanırken sahip oldukları kısıtlı çalışma zamanını bu yüzdelerle planlamalarını sağlamak ve verimli bir çalışma temposu yakalamalarına yardımcı olmaktır.” 

Dr. Genco Fas, soru tiplerindeki değişimi de analiz ederek, “II. ve III. seviyede artık mesleğin uygulamalarına yönelik sorular sorulmaya başlandı. Güçlü bir matematiksel altyapı yanında aktüerya alanında çalışanların daha avantajlı olduğu bir sınav sistemi içindeyiz” diye konuştu. Sınavlara yaklaşık olarak 400 kişinin girdiğini belirten
Dr. Fas, “Şu anda III. seviyede sınavları tamamlamak üzere olan çok sayıda aktüer adayı bulunuyor. Özellikle önümüzdeki sınav sezonunun ardından birçok arkadaşımızı aktüerlik mesleğine kazandıracağımızı düşünüyorum” bilgisini verdi. 

‘DONANIMLI BİR AKTÜER KUŞAĞI GELİYOR’

Aktüerlik mesleğinin 2008’de getirilen sınav sistemiyle birlikte farklı bir seyre sahip olduğunu ve bu sınavları tamamlayanların mesleki olarak farklı açılımlara imkan tanıyan “aktüer” unvanına sahip olduğu söyleyen Dr. Fas, aktüerlik sınavlarının sektöre kazancını değerlendirirken de şunları ifade etti: “Aktüerlik sınavlarını tamamlayan adaylar sigortacılıkta; hayat, hayat dışı, finans ve denetim gibi alanlarda akademik altyapı ve tecrübe sahibi oluyorlar. Tüm bu arkadaşlarımızın modelleme becerileri gelişiyor. Dolayısıyla rekabetin üst düzeyde hissedildiği sigorta sektörünün beyni diyebileceğimiz aktüerya departmanlarına böyle donanımlı bir yeni kuşak kazandırmak daha verimli ve daha yüksek kârlarla çalışan şirketleri ortaya çıkarıyor. Yani şirketlerimizin geleceğini adeta aktüerlerle sigortalıyoruz.” Ayrıca sınavların adayların kişisel kariyerlerine de büyük katkılarda bulunduğunu söyleyen Dr. Fas, “Kimi zaman kariyer basamakları ikili ilişkilere veya ortama bağlı olabiliyor. Dolayısıyla sınavlar ve sonunda elde edilen aktüer unvanı adayın kariyer basamaklarını emin adımlarla çıkmasını sağlıyor. Doğru zamanda ve yeterli tecrübede alınan bir unvan adayların etkin bir yönetici olmasının yolunu açıyor” dedi.

‘YAKINDA AKTÜERYANIN İÇİNE BIG DATA DA GİRECEK’

İlerleyen dönemlerde aktüerliğin ve sınavlarının içinde bulunduğumuz çağın gereksinimleri gereği güncelleneceğini belirten Dr. Fas, “Yakında aktüeryayı big data analizi olmadan düşünemeyeceğiz. Bu nedenle yakında sınavların da bu çerçevede güncelleneceğini düşünüyorum” diye konuştu. 

Aşağıdaki tablolarda 2013’dan 2018’e, matematik, olasılık-istatistik ve finansal matematik sınavlarının son üç yılına ait konu dağılımını bulabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Leave a Reply